Kanaviçe hangi ülkeden çıkmış?
Kanaviçe işlemeciliği insanlık tarihi kadar geçmişi olan ve dikiş dikmeyle başlayan çok eski bir el sanatıdır. İlk örnekleri Orta Asya Türklerinde rastlanır. Bu işleme sanatı göçlerle batıya ve diğer ülkelere de yayılmıştır.
Kanaviçe neye işlenir?
Kanaviçe havlu , perde, gömlek, oyuncak ve pek farklı obje üzerine işlenebiliyor. Kanaviçe işi, bu işe özel iğne ile kanaviçe ipi kullanılarak atılan küçük çapraz işlemelerde desenler oluşturarak, istendiğinde bu desenleri iki boyutlu şekil ve görüntülere dönüştürerek yapılıyor.
Etamin mi kanaviçe mi?
Kanaviçe düz kumaşa işlenen bir el işi olarak kabul edilmektedir. Etamin ise daha çok kareli kumaş üzerine işlenmiş bir el işi olmaktadır. İkisinde de işleme yöntemi çapraz şekilde yahut yarı çapraz kareler yapmak ile desen oluşturulmaktadır.
Kanaviçe tekniği nedir?
Kanaviçe, seyrek dokunmuş keten bezin üzerine renkli ipliklerle, çarpı şeklinde yapılan işlemedir (Demirel, 2016:382). Sık dokunuşlu kumaşlarda ise kanava bezi kullanılarak işleme yapılabilir. İşlenecek motif veya suyun (bordürün) ölçülerine uygun kesilen kanava bezi esas kumaş üzerine teyellenir.
Kanaviçe hangi kumaşa yapılır?
Genellikle çarpı şeklinde işlemesi yapılan, ortalama 14ct. 16ct. ve 18ct. Ölçülerinde üretilen, 6 katlı muline ipliğin 2 katı ile işlen kumaş türüne etamin kumaş deniliyor. Kanaviçe, goblen, çarpı, yarım çarpı etamin kumaşın diğer adıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder